Dieta warzywno-owocowa – kreatywność to podstawa (przepis na gołąbki)

Dieta warzywno-owocowa może być całkiem smaczna i przyjemna, jeśli podejdzie się do potraw kreatywnie i z pomysłem. Podawaliśmy Wam już pomysł na śniadanie – jajecznicę z kalafiora. Przykłady ciekawych ciepłych dań na dietę oczyszczającą to między innymi burgery warzywne, pizza na kalafiorowym spodzie, gołąbki, szarlotka na marchewkowym spodzie, bigos, czy leczo. Zachęcamy Was do wypróbowania naszych zdrowych i dietetycznych gołąbków.

Przepis w formie filmiku znajdziecie tutaj.

Gołąbki warzywne

Składniki:
  • 6 liści kapusty włoskiej
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 szt. cukinii (mała)
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1 łyżka papryki słodkiej
Sos:
  • 5 szt pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona lub świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Liście kapusty sparzyć przez ok. 10 minut.

Farsz: Warzywa umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.  Dusić w małej ilości wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami. Gotowy farsz nakładać na zimne liście kapusty i zwijać. Układać dość ciasno w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 160°C przez około 45 minut.

Sos: Pomidory ugotować, zblendować z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i bazylią.

I voilà! Smacznego!