Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej

Mamy dla Was pyszną i ciekawą propozycję obiadową. Te kotleciki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych pulpetów mięsnych. Zachęcamy do wypróbowania! :)

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wystudzić zmiksować blenderem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Do miski dać kaszę, zblendowanego brokuła, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wymieszać by powstała jednolita masa. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki i układać w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec około 15 minut w temp. 140 stopni. Kotleciki można również smażyć na maśle klarowanym. Dobrze smakują podane w towarzystwie pieczonych batatów i dowolnej surówki.

 


Zapraszamy do dołączenia do naszej wspaniałej grupy na Facebooku i aktywnej wymiany doświadczeń.

Twórzmy razem zdrową, pozytywną, pełną energii społeczność! 

https://www.facebook.com/groups/1582602301862449/?ref=bookmarks

Śledźcie nas również na Facebooku i Instagramie, żeby jak najszybciej dowiadywać się o nowych przepisach i promocjach! :)