Dieta

1. Dieta warzywno-owocowa – polecana, jako bardzo efektywny sposób oczyszczania oraz odmładzania organizmu, a także leczenia chorób cywilizacyjnych, powodowanych niezdrowym  trybem życia i odżywianiem.

Szczególnie wskazana dla osób:

  • z zaburzeniami metabolicznymi: nadwagą, otyłością, nadciśnieniem, wysokim cholesterolem, miażdżycą, kamicą nerkową, skazą moczanową, zakrzepami żylnymi;
  • z przewlekłymi chorobami zapalnymi: nawracającymi infekcjami migdałów i zatok, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobami alergicznymi skóry, astmą oskrzelową;
  • chorobą wrzodową;
  • z chorobami zwyrodnieniowymi stawów;
  • zaćmą;
  • paradontozą;
  • chorobami skóry: łuszczycą, sklerodermią, porfirią;
  • cierpiącymi na zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego: zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, zgagę.

2. Dieta makrobiotyczna – polega na spożywaniu zdrowych, niskokalorycznych pokarmów, które są prawidłowo łączone.

3. Dieta bezglutenowa – eliminuje z pożywienia pokarmy zawierające w swoim składzie gluten (tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies), zastępując je produktami bezglutenowymi tj. gryka, ryż, kukurydza, proso, amarantus, ziemniaki, orzechy itp. Stosowana w celiakii (choroba trzewna) dzieci i dorosłych, alergiach oraz nietolerancjach pokarmowych.

 

Dodaj komentarz