Sushi z kalafiorem i cukinią

Mówi się, że dieta warzywno-owocowa to wielkie wyrzeczenie i zapewne tak jest, ale przy odrobinie kreatywności możemy przygotować ulubione potrawy w nieco innej (warzywno-owocowej) odsłonie i cieszyć się czasem oczyszczania organizmu.

Lubicie sushi? Próbowaliście przygotować je kiedyś w domu?

Jeśli tak, to na pewno z łatwością przygotujecie je również w wersji warzywnej.

Składniki :
  • 1 kalafior
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • 1 marchewka
  • 1 duża cukinia
  • 1 ogórek
  • kawałek pora
  • ½ papryki czerwonej
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kalafiora podzielić na pół. Jedną część ugotować na parze, odcedzić, wystudzić i zmiksować lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków, a drugą zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć obie części, doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym, chrzanem i dokładnie wymieszać.

Cukinię pokroić wzdłuż, tworząc długie, cienkie plastry i sparzyć we wrzątku około 3-5 sekund( tak, aby tylko lekko się zblanszowała).

Marchewkę ugotować, wystudzić i pokroić w słupki. Ogórka, paprykę i pora również pokroić w cienkie słupki. Na macie bambusowej rozłożyć cukinię tak, by plastry zachodziły na siebie około 0,5 cm. Na cukinię rozłożyć równomiernie „ryż”z kalafiora. Po jednej stronie ułożyć pokrojone warzywa (marchewkę, ogórka, paprykę i pora). Wszystko zwinąć pomagając sobie matą bambusową i ewentualnie na początku nożem. Rolkę pokroić na mniejsze kawałki.